#doodisnietweg

Donderdag 20:00 uur

Presentatie: Maartje Lute

Contact: via website

Nadat het zoontje van Maartje Lute overleed – toen hij twee maanden oud was – veranderde haar leven natuurlijk compleet, maar niet op de manier die ze verwachtte. Ze is het leven juist veel meer gaan waarderen.

Ze kwam erachter dat ‘de dood’ iets heel anders is dan ze al die tijd had gedacht en wat haar was verteld. Want de dood is helemaal geen einde. De dood is een transitie naar een andere dimensie, waar je gewoon verder ‘leeft’.

Het is haar missie om mensen een ander perspectief op de dood te geven. Als je snapt wat de dood is – of zou kunnen zijn – zul je ook het leven veel beter gaan begrijpen. In haar programma interviewt zij gasten die meer inzicht kunnen geven in alle vormen van leven die wij hier en nu niet altijd even bewust ervaren.

Gasten en onderwerpen in #doodisnietweg zijn onder meer: mediums, bijna-dood-ervaringen, reïncarnatie, life-between-life hypnose, tekens van overledenen herkennen, numerologie en mensen die niet weten dat ze dood zijn.

Annet Brouwer | #doodisnietweg #5

Annet Brouwer schreef het boek ‘Een gift uit Avalon’: ‘Ik geloofde helemaal niet in een leven na de dood. Dat wat je met je hoofd kon beredeneren en bevatten, dát was waar. Voor mij bestond de wereld uit materie en ik geloofde niet in het ontvangen van tekenen na de dood.’ Tot er iets wonderlijks gebeurde. Midden in de nacht kreeg ze contact met een overleden vriendin. Annet: ‘Ik zag haar, voelde haar en kon met haar praten. Mijn hersens begonnen te kraken en zeiden: dit kan niet. Dit heb je gefantaseerd. Het was een gevecht tussen mijn hoofd en mijn hart. Ik kon het niet plaatsen en heb er jaren over gedaan om deze ervaring te integreren in de nieuwe levensvisie die ik nu heb. Ik heb meerdere ervaringen gehad. Mijn vader, moeder en neef zijn overleden en die ik heb allemaal op een bepaalde manier gezien, gehoord of gevoeld. Het is jammer dat we het hier in de samenleving niet zomaar over hebben, terwijl heel veel mensen dit soort ervaringen hebben. In mijn boek deel ik deze ervaringen om mensen de erkenning en het vertrouwen te geven dat dit kan, en dat je niet weg bent als je dood bent.’

Shanti Schicks | #doodisnietweg #4

Maartje Lute heeft jarenlang gedacht dat ze de enige was die zich op een bepaalde manier voelde na het overlijden van haar baby, maar ineens was daar Shanti Schiks. Zij verliest haar zoontje Elfin (toen hij 11 maanden oud was) door een familiedrama, waarbij ook zijn vader en oma om het leven komen. Shanti ervaart eigenlijk direct een serene rust. Een diepgeworteld gevoel van acceptatie en zelfs vrede. Haar omgeving, en zijzelf, wachten op de schok die nog wel móet komen, maar deze komt niet. Shanti: ‘Het was echt niet alleen ‘licht en liefde’. De golven van verdriet waren er zeker ook, en dat was heel pittig, maar juist door de pijn te accepteren, bleef de rust.’ Ze voelt Elfin dichterbij dan ooit, ervaart synchroniciteit en krijgt tekens. Maar bovenal voelt ze in alles de liefde. De liefde voor hem, van hem, en de liefde voor het leven zelf. Maartje gaat in gesprek met haar over hun ervaringen, de projectie die op het thema ‘rouw’ ligt, het verschil voelen tussen je hoofd en je hart, en natuurlijk over waar hun kinderen nu ‘zijn’ en wat de dood eigenlijk is.

Yvette Visser | #doodisnietweg #3

Maartje Lute gaat in gesprek met Yvette Visser, medium, levenscounselor en auteur van het boek ‘Herken mij in vlinders’, waarin ze gesprekken voert met haar overleden oom Dirk. Dirk is ziek en weet dat hij gaat overlijden. In een van hun laatste (brief)gesprekken vertelt Yvette over haar ervaringen en interesse in het mediumschap en hoe zij contact kan maken met overledenen. Dirk reageert respectvol, maar laat haar ook weten niet in een leven na de dood te geloven. Hij gelooft dat wij, net als de natuur, eindig zijn. Dat we geboren worden, sterven en opgenomen worden in de aarde en uiteindelijk tot aarde verworden. ‘Maar,’ zegt hij in zijn laatste brief, ‘mócht het zo zijn en het heeft nut, dan zal ik contact met je opnemen na mijn dood.’ Al in dezelfde week na zijn overlijden, verschijnt Dirk tijdens een oefensessie bij een vriendin van Yvette. Er volgen meerdere ontmoetingen en Dirk is zo enthousiast en verrast over zijn ontdekking, dat hij graag al zijn ervaringen deelt met Yvette. Het levert een prachtig boek op, vol wijsheden, inzichten, anekdotes en vooral heel veel hoop en liefde.

Christel van der Meer | #doodisnietweg #2

De meest waardevolle les die Maartje ooit van iemand leerde is: ‘dat wanneer je de dood insluit, je het leven voluit kunt gaan leven. Het was Christel die tegen mij zei – toen mijn zoontje zes weken oud was en heel ziek, ‘Maar Maartje, wat nou als het de bedóeling is dat Benja doodgaat?’ Het was niet iets wat ik wilde horen en al helemaal niet iets waar ik bij stil wilde staan. Maar door haar woorden werd er bij mij een proces in gang gezet dat mijn leven totaal veranderd heeft.’ Christel van der Meer is spiritueel coach, Shiatsu masseur, maar vooral inwijdster in waarachtig leven: ‘Het is de kunst om te verblijven in de scheur tussen leven en dood, want ik geloof dat als je daar kunt verblijven, je gevonden zult worden door iets dat groter is dan jij. Neem de dood op schoot, in plaats van hem achter je te plaatsen en hem tussen jou en het leven in te zetten, als een monster. Bekijk de dood als iets dat altijd aanwezig is. Er is de hemel en de aarde, en wij zijn het instrument daartussen. We verschijnen even in de stoffelijkheid, maar keren altijd weer terug naar die allesomvattendheid die de dood eigenlijk is.’

Catja de Rijk | #doodisnietweg #1

Catja de Rijk had een bijna-dood-ervaring: ‘Had me daar gelaten,’ dacht ze naderhand. ‘Dat was het eerste dat ik dacht toen ze me terughaalden en ik met een schok weer op de operatietafel lag. Met die gedachte heb ik achteraf best moeite gehad. Ik heb een prachtig liefdevol leven, met mensen waar ik van houd, maar ik heb niet eens aan ze gedacht toen ik die tunnel ingleed. Ik snap het nu wel helemaal als mensen met een glimlach op hun gezicht overlijden. Sinds ik ‘terug’ ben, heb ik een lijntje met boven en zie ik overleden personen en krijg ik boodschappen door waar ik anderen mee kan helpen. Ik heb een boek geschreven over mijn ervaringen: Het Kan Ons Allemaal Gebeuren. Met alles wat ik erover kan vertellen, zeg ik uiteindelijk altijd: gelukkig mag ik het straks nog een keer meemaken.’