Radio Gletsjer staat open voor programmamakers

16 juli 2021 Radio Gletsjer staat open voor programmamakers met diepgang; dat was de strekking tijdens Visionairs op Vrijdag, de tweewekelijkse livestream van Merlyn van Dobben en Niels Lunsing op YouTube.

De afgelopen zes weken hebben Merlyn en Niels tijdens Visionairs korte updates gegeven over de voorbereidingen van Radio Gletsjer. Zo was al bekend dat de zender de hele maand augustus live gaat uitzenden tussen twaalf en twee uur ‘s middags, in beginsel op YouTube. ‘En er zijn een heleboel mensen die mee willen doen,’ aldus Merlyn tijdens de livestream van 16 juli 2021.

‘O, wat leuk!’ zegt Niels.

‘Ja, dat weet jij dondersgoed,’ antwoordt Merlyn, lachend. ‘We kregen berichtjes van mensen die willen meedoen, en die willen een muziekprogramma maken. Maar wij zijn niet zo van de muziekprogramma’s. Dat moeten we hier nog een keer wat duidelijker neerzetten. We staan open voor programma’s, programmamakers, maar het is maximaal vier platen per uur.’

Kortom: muziek is op Radio Gletsjer bijzaak. Omlijsting van waar het werkelijk om draait, namelijk: ‘Het gaat om een beetje diepgang.’

Door de muziek een ondergeschikte rol te laten spelen, willen de initiatiefnemers voorkomen dat ze ‘gewone radio’ gaan maken. Merlyn: ‘Zo’n muziekprogramma kan ook op Radio 2, in principe. Wij gaan geen dingen doen wat op de normale radio al kan.’

Niels: ‘Mensen die ge├»nteresseerd zijn of iets willen doen, een programmavoorstel hebben: stuur even een mailtje en maak een demo, als je wil. Dan kunnen we een beetje horen of er een match zou kunnen zijn. Dan hebben we een idee, anders kan natuurlijk iedereen zo op de zender – dat is niet helemaal de bedoeling.’

Op maandag 2 augustus is de eerste uitzending van een maand lang ‘try-outen’.

Niels: ‘Experimenteren. Dat is juist het leuke ervan. Dingen kunnen goed gaan, dingen kunnen misgaan, maar dat geeft niks. En dan gaan we daarna kijken hoe we verder gaan.’