De laatste adem van Thich Nhat Hanh

23 januari 2022 Thich Nhat Hanh, boeddhist en schrijver van meer dan 130 boeken, heeft zijn stoffelijke jas uitgetrokken. Op 22 januari 2022 overleed hij in Vietnam, in de Từ Hiếu Tempel, op 95-jarige leeftijd.

Prachtig zijn betekent: jezelf zijn. Anderen hoeven jou niet te accepteren. Je moet jezelf accepteren.

Aldus Thich Nhat Hanh, die op het gebied van acceptatie nogal wat te stellen had, vooral in zijn relatie met de Vietnamese overheid. Maar daar kwam zeventien jaar geleden langzaam verandering in. Hij werd ooit uit zijn geboorteland verbannen, maar kreeg in 2005 toestemming om (tijdelijk, als bezoeker) terug te keren en vier van zijn boeken mochten zelfs uitgegeven worden.

Thầy (De volgelingen van Thich Nhat Hanh noemden hem Thầy, oftewel ‘leraar’) verbleef toen nog in Frankrijk, in het Plum Village Monastery dat hij samen met Chân Không in 1982 had opgericht. Daar kreeg hij in 2014 een hersenbloeding. In San Francisco werd hij weer opgelapt, al kon hij zich niet meer verbaal uiten. In 2018 vertrok hij naar Vietnam om daar zijn laatste dagen te slijten.

Op de website van Plum Village wordt hij ‘een echte bodhisattva’ genoemd, ‘een force voor vrede en healing in de wereld. Thầy was een revolutionair, een vernieuwer van het boeddhisme, iemand die nooit water bij de wijn heeft gedaan en altijd diep in de wortels van het boeddhisme heeft gegraven om het authentieke licht ervan naar voren te brengen.’

Mensen vinden het heel moeilijk om hun lijden los te laten. Vanwege hun angst voor het onbekende, geven ze de voorkeur aan lijden omdat ze daarmee vertrouwd zijn.

Aldus een van de lessen van Thich Nhat Hanh. Hoezo relevanter dan ooit?