Dennis Nelisse gaat los op de Logos

28 januari 2022 Dennis Nelisse was al eens te gast bij Lunsing + Van Dobben, waar hij zijn numerologische kennis deelde, maar er zat nog veel meer in het vat. Daarom presenteert hij vanaf 2 februari een eigen programma op Radio Gletsjer waarin hij dieper op de zaken (numerologie, symboliek, geometrie, geschiedenis en occulte kennis) ingaat. De titel: Dit is Logos.

Wat betekent ‘Logos’? Dennis: ‘We zijn hier om tot de waarheid te komen. En de waarheid ligt niet altijd in het midden. Ik heb het over dé waarheid, ofwel Logos. Deze waarheid geldt voor iedereen, is overal en onbeperkt. Dit noemen we transcendente waarheid. En om die te onthullen ga ik je de komende weken overladen met kennis die eigenlijk op de basisschool onderwezen zou moeten worden.’

Dé waarheid dus. Dat is nogal een opgave en klinkt ingewikkeld. Of is het eigenlijk simpel, maar ingewikkeld gemaakt? Dennis neemt je mee langs Griekse wijzen, geheime genootschappen en schrijvers, de een controversiëler dan de ander. Dennis: ‘We bekijken iedereen volledig onpartijdig. Je mag zelf uitmaken wat dit voor figuren waren. Het gaat mij om de kennis die zij brachten en welk verband er te vinden is in al die occulte wetenschappen.’

Occult. Nog zo’n woord met een behoorlijke lading, maar het betekent niets meer dan ‘verborgen’. Kennis is macht. Vooral als je die kennis binnenskamers houdt, uit het zicht van de nietsvermoedende bevolking. Dan kun je nog zeggen: niet iedereen hoeft alles te weten, toch? Maar wat nou als er kennis bestaat over de realiteit waarin we leven? Wat nou als het allang bekend is hoe onze realiteit werkt en hoe je deze naar je hand kunt zetten, maar dat deze kennis moedwillig wordt achtergehouden? Wat nou als ons De Waarheid is ontnomen?

Dit is Logos is een serie waarin Dennis zijn eigen jarenlange studie in hapklare puzzelstukjes aan de luisteraar voorschotelt. Zijn honger naar kennis begon met het boek Origin van Dan Brown. Dit boek was een trigger waardoor hij zich begon af te vragen waarom de dingen zijn zoals ze zijn, en ging op onderzoek uit. Dennis: ‘Ik was op dat moment net de veertig gepasseerd, dus je kunt het ook een midlife crisis noemen, maar het heeft bij mij geleid tot een bizarre ontwaking die zich uitte in een filosofische zoektocht naar de zin en het doel van het leven.’

Dit is Logos is elke woensdagavond om 20:00 uur te horen op Radio Gletsjer.