Ex-topambtenaar Hans Siepel doet een appèl op de geest

10 mei 2022 Schrijver en ex-topambtenaar Hans Siepel is te gast bij Lunsing + Van Dobben en vertelt over zijn visie op spiritualiteit, of spiritualiteit nog ergens in de politiek te vinden is (spoiler: nee), zijn eigen ‘ontwaking’ toen hij eind jaren negentig ziek werd, uit het politieke (ego)wereldje stapje en zich door middel van brieven, boeken en columns tegen de gevestigde orde ging aan bemoeien, met als doel de ‘geest’ terug te brengen in het maatschappelijke debat.

Maar wat verstaat hij zelf eigenlijk onder spiritualiteit? Hans: ‘Het woord spiritualiteit wordt in mijn beleving net iets te vaak gebruikt voor een soort persoonlijke bevrijdingstocht zonder dat de wereld daar een rol in speelt. Voor mij is het veel meer.  Het is het allesomvattend begrijpen van de wereld en de werkelijkheid.’