Organisatie

Radio Gletsjer wordt uiteraard wel georganiseerd, maar is geen organisatie. Geen commercieel bedrijf, geen stichting, geen omroepvereniging. Radio Gletsjer is een gedecentraliseerde zender, wat inhoudt dat het platform beschikbaar wordt gesteld aan eenieder die binnen het concept van de zender past. Radio Gletsjer is daarmee tegelijkertijd van niemand en van iedereen.

Het gebrek aan een bedrijfsstructuur (en -cultuur) is geen nadeel, maar juist een voordeel. Programmamakers maken hun programma waar en wanneer ze willen. Ze nemen hun eigen beslissingen, pakken hun eigen verantwoordelijkheid. Er wordt niet gewerkt met contracten, maar met vertrouwen. Er is geen directeur. Er zijn geen aandeelhouders.

Er is geen winstoogmerk. Radio Gletsjer draait op donaties. Dat wil zeggen: alle programmamakers die op de zender te horen zijn, hebben een speciale plek op de website waar vermeld staat of, hoe en waar ze donaties kunnen ontvangen. Rechtstreeks doneren aan Radio Gletsjer is dus níet mogelijk, gezien Radio Gletsjer in feite niet bestaat.

De zender wordt beheerd door initiatiefnemers Merlyn van Dobben en Niels Lunsing. Zij dragen zorg voor de afzetkanalen zoals de podcast, video’s, website, social media en vormgeving.

Eén van de pijlers van Radio Gletsjer is het vooruitblikken op de toekomst. De nieuwe wereld met nieuwe structuren en nieuwe samenwerkingsverbanden valt niet zomaar in de schoot; die zal door onszelf vormgegeven moeten worden. Daarom doen we het anders. En decentralisatie is daarbij the magic word.